
معرفی رشته علوم تربیتی
رشته دانشگاهی علوم تربیتی، از رشتههای گروه آزمایشی علوم انسانی است، که به یادگیری و جنبههای فراوان آموزش و پرورش آدمی و دانشهای مربوط به آن میپردازد.
لازم به ذکر است این رشته جزو رشته های شناور می باشد و نوع پذیرش آن کشوری است.
آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی در کشور ما مسئلهای جدید بوده و تا کنون توجه شایانی بدان معطوف نگردیده است. در روند جامعه انقلابی ما، نقش آموزش و پرورش در توضیح و تشریخ ارزشهای جدید حاکم برجامعه اسلامی و آماده کردن کودکان برای ایفای نقش خود بر مبنای روابط اسلامی و انقلابی از اهمیت خاص برخوردار است و این مسئله از دیدگاه اسلامی و نیز در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مورد تأیید قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحقیقات رواشناسان و کارشناسان علوم تربیتی نمایانگر آن است که امکانات مراکز تربیت کودکان از دورههای پیش دبستانی نباید تنها برای محافظت کودکان و تامین نیازهای اولیه آنان مورد استفاده قرار گیرند. بلکه تدوین برنامههای آموزشی در چنین دورانی بسیار ضرورت دارد و نقش این دوران در تحکیم پایه و اساس تربیتی آموزشهای بعدی از اهمیت بسیاری برخوردار است.
این رشته مختص داوطلبانی است که علاقه به حضور در مراکز آموزشی داشته و نسبت به اصلاح مراحل تربیتی گروه های سنی مختلف جامعه، دغدغه دارند.
دانشجوی این رشته باید نوعدوست، انساندوست، علاقهمند به دانشآموزان و در عمل صادق باشد. همچنین لازم است از نظر هوشی، توانایی فوقالعادهای داشته و دید هنری داشته باشد. در حال حاضر نیز میبینیم که دانشجویان توانمند این رشته گاه با وسایل بسیار ابتدایی، وسایل جدید و جالبی خلق میکنند. در نهایت اینکه دانشجوی تکنولوژی آموزشی اگر هدفش ورود به آموزش وپرورش است، نباید ایدهآلگرا باشد چون هنوز تفکر تکنولوژی آموزشی در آموزش وپرورش جا نیفتاده است و فارغالتحصیلان این رشته نباید انتظار داشته باشند که آموختههای خود را خیلی راحت و بدون هیچ مقاومتی در محیط آموزشی پیاده کنند.
علوم تربیتی یک رشته ی تحصیلی است اما تربیت معلم رشته نیست، یک گرایش شغلی است. در مراکز تربیت معلم فرد را برای «معلم شدن» آماده میکنند آن هم با شرایط و ضوابط خاص این مراکز در زمینه ی جذب و گزینش و آموزش. به عبارت دیگر رشتهی علوم تربیتی بسته به نوع گرایش این رشته ابزاریست به منظور نیل به اهداف آموزش و پرورش و مراکز تربیت معلم.
رشتهی علوم تربیتی شامل چهار گرایش (تکنولوژی آموزشی، مدیریت و برنامهریزی آموزشی، آموزش و پرورش کودکان استثنایی، آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستان) است.
روشها و فنون تدریس، روانشناسی عمومی، روانشناسی تربیتی، مقدمات برنامه ریزی آموزشی و درسی، جامعه شناسی عمومی، مقدمات تکنولوژی آموزشی، آشنایی با کتابخانه، سنجش و اندازهگیری در علوم تربیتی، مقدمات تکنولوژی آموزشی و … .
- امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقطع دکتری وجود دارد.
- گرایش های این رشته در کارشناسی ارشد:
- برنامه ریزی آموزشی
- آموزش و پرورش تطبیقی
- برنامه ریزی درسی
- تحقیقات آموزشی
- آموزش و پرورش استثنایی
- روانشناسی تربیتی
- آموزش بزرگسالان
- مشاوره و راهنمایی
- آموزش و بهسازی منابع انسانی
- تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت
- تکنولوژی آموزشی
- مدیریت و برنامه ریزی آموزش عالی
- سنجش و اندازه گیری در آموزش و پرورش
- در حال حاضر امکان تحصیل در برخی از گرایشات مقطع دکتری علوم تربیتی نیز فراهم شده است.
- گرایشات مقطع دکتری این رشته عبارتند از:
- تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت
- برنامه ریزی درسی
- دکتری روانشناسی تربیتی
- سنجش آموزش
- برنامه ریزی توسعه آموزش عالی
- برنامه ریزی درسی در آموزش عالی
- مدیریت آموزش عالی
- اقتصاد آموزش عالی
فارغالتحصیل این رشته، علاوه بر فعالیت در آموزش و پرورش و مهد کودک ها و استخدام به عنوان کارشناس تربیتی در مراکز فرهنگی مختلف، این امکان را دارند تا با دریافت مجوز تاسیس مهد کودک و آمادگی، در این زمینه به طور خصوصی فعالیت کنند.
همچنین این افراد میتوانند در مراکزی نظیر کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان یا سازمان بهزیستی به عنوان کارشناس بازپروری حضور داشته باشند.
استخدام در آموزش و پرورش به عنوان کارشناسی تربیتی
استخدام در سازمان بهزیستی به عنوان کارشناس بازپروری و تربیتی
استخدام در وزارت ارشاد به عنوان مربی و استاد دانشگاه
استخدام در مراکز خصوصی و دولتی آموزش کودکان استثنایی
مربی کارورزی دانشجویان تربیت معلم
استخدام به عنوان کارشناس گزینش و مدیریت منابع انسانی در سازمانها
استخدام به عنوان کارشناس گزینش و کارشناس بازپروری وزارت بهداشت
حداقل درآمد در این رشته 6 میلیون تومان می باشد.
برای دریافت بورسیه تحصیلی در رشته علوم تربیتی شما باید تمامی این شرایط را داشته باشید: مدرک زبان بالا، معدل بالا، مقالات بین المللی و …همچنین باید بدانید در مقطع لیسانس دریافت بورسیه تحصیلی کار سادهای نمیباشد .
0 دیدگاه